Projectes, Reflexions

Mentoria digital

Després de 18 anys a les aules la setmana vinent inicio una nova etapa com a mentor digital adscrit al Servei Educatiu del Baix Empordà amb el companys Mercè Vilà i Raül Batallé. Ens hi coordinarem amb l’equip del CRP: la Mireia Garcia i el Jesús Martí, entre d’altres. El projecte s’allargarà durant un any i mig amb l’objectiu de desenvolupar el Pla d’educació digital de Catalunya 2020-2023, finançat per fons NextGenerationEU.

La veritat és que vaig pensar de presentar-m’hi o no fins al darrer moment. La convocatòria em semblava accelerada i val a dir que estic molt còmode amb la meva tasca docent, la meva tutoria i el meu alumnat. M’encanta la meva feina i serà genial tornar-hi. En tot cas, el procés de selecció, mèrits i entrevista, es va portar a terme el darrer trimestre de 2021. Més d’un centenar de mestres i professors hem superat les diverses fases i ens hem embarcat en aquesta aventura.

L’equip de mentors a Girona estarà coordinat per la Marta Cambray i em fa especial il·lusió retrobar-hi companyes com l’Eulàlia Canet, l’Anna Casamitjana i tantes altres grans professionals.

A grans trets, el pla de treball consisteix en assessorar els centres educatius en la redacció del seu PDC, acompanyar-ne les comissions digitals en l’elaboració de la seva estratègia digital i guiar-los amb l’objectiu de millorar la competència digital de professorat i alumnat. Una feinada!

Per tot plegat estic ben content de comptar amb la guia de l’Anna Albalat, el Jaume Feliu, la Pepi Garrote o la Roser Cussó. Gran equip!

El repte és colossal, en soc conscient. La iniciativa arriba en un moment en què la pandèmia ha tensat moltíssim el sistema educatiu a tots els nivells. La competència digital dels docents és, en aquest sentit, molt necessària davant de la incertesa. És aquesta la màxima prioritat per destinar-hi tants diners i esforços? No ho sé. En qualsevol cas, cal vetllar més que mai perquè qüestions com la pobresa, l’angoixa o la manca d’equitat no dificultin la inclusió i el bon funcionament de les escoles.

El confinament i les mesures restrictives i de salut que el van acompanyar han afectat molt el funcionament dels centres. A nivell particular vaig intentar ajudar-hi al màxim per capacitar els companys docents a l’Institut de Palamós en eines digitals que els calien. Em fa il·lusió poder estendre aquesta tasca a les escoles i instituts que m’assignin.

Dels primers anys de la meva etapa com a professor a secundària recordo el pla Educat1x1, en el qual es va dotar força centres de pissarres digitals i un ordinador portàtil Toshiba per cada alumne. A alguns centres encara sobreviuen. De fet, ara també s’estan repartint equips a tothom, de mica en mica. Una de les crítiques d’aquella època, a banda de la connectivitat, és que els centres no comptaven amb un acompanyament per aprendre a aplicar aquelles noves eines per millorar l’aprenentatge de l’alumnat. Cadascú s’espavilava pel seu compte. Espero i desitjo, en aquest sentit, que la figura dels mentors digitals hi pugui ajudar.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s